Afrika

afrika

Posle Spasavanja Frančeske, druga knjiga koju su zajedno obradili članovi i članice Mreže B.O.O.K. bila je Afrika, kanadske autorke Kolin Krejg, takođe kod nas objavljena u izdanju Kreativnog centra. Obema knjigama zajedničko je to što se u njima vrlo mlada glavna junakinja našla u komplikovanoj ličnoj situaciji, čije rešenje ne ume da pronađe sama, pa joj se u kritičnom trenutku nađe pri ruci neko blizak da joj pomogne i pruži podršku. Takođe, u oba romana problemi nastaju kad majka glavne junakinje poklekne pred situacijom u kojoj se zatekne, pa na njenu ćerku padne teret nalaženja izlaza iz krize.

Razlika između ova dva romana je u tome što se Spasavanje Frančeske u najvećoj meri bavi unutrašnjim svetom svoje glavne junakinje, dok je u Africi situacija s kojom se glavna junakinja suočava u velikoj meri određena spoljašnjim kontekstom – u ovom slučaju, društveno-političkom situacijom u Južnoafričkoj Republici tokom 90-ih godina prošlog veka.

U okviru programa Mreže B.O.O.K. roman Afrika obrađivan je tokom novembra i decembra 2014. godine. Evo kako su roman doživeli mladi iz ove grupe:

Dada – Ja sam samo čovek
Daca – Kim u zemlji pitanja
Danilo – Potraga za nepoznatim ocem
Spero – Istina koja oslobađa
Isidora – Srce veće od podela
rastislav123 – Otkrivanje Afrike
Dora – Žrtve aparthejda
Štulke – Kontinent suprotnosti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Obavezna matematika: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.